NEATCAP Web & NE-AT & ImpactPlus 131 CC & GKJ Handel AB & MJ:s & Karlssons Jarn & Hem o Trädgård & Alf Ljung
Puts och rengöringsmedel efter gamla beprövade recept
SURFERS Open this page in new Window SURFERS
Advertise on this website and you get about 100 000 pagewiew every month

If you like this page give FLATTR a click please

|Front|
*|Shop|
|Business|
*--Affiliate center
*--Poker
*--Advertise

|Online books|
*--Alf Ljung Blogg
*--Fängelsedagbok
*--Bondepraktikan
*--Matrecept.
*--Tips o Kuriosa.
*--Book division
|Picture|
*--Anim picture|
|Music|
*--Midi files
*--Wav Files
*--Music division
|Computer|
*--Free Font

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

NE-AT Puts och Rengöringsmedel

Boken köper du på Vulkan.se. Klicka på Vulkanloggan för att komma till Vulkan.se

Copyright

NE-AT

A division of Impact trading plus 131 c/c

 

NE-AT Puts och Rengöringsmedel

 

Tips och Kuriosa

 

Benskaft

Vita benskaft på knivar håller sig vita, om benskaften efter att de diskats och sköljts, gnids med en ren, i kallt vatten fuktad handduk bestruken med såpa. Därefter doppas de i kallt vatten och gnids tills de blivit helt torra.

 

Blanksvärta för läder

Blanda följande pasta som blir ett utmärkt skyddsmedel för läder.

Karnaubavax 90 Delar

Terpentinolja 905 Delar

Anilinsvart 5 Delar

 

Bläck på porslin

Bläckfläckar på porslin tas med lätthet bort genom att man gnider in porslinet med ättika

 

Borstar rengöring

Hårborstar kan man göra rena från smuts och fett genom att gnida in dem med mjöl. Genom att allt för ofta rengöra borstar med vatten förlorar de snabbt sin elasticitet. Borstar för kläder och möbler gör man lättast rena genom att gnida dem fram och tillbaka på en bit vitt papper som man lägger på ett bord. Detta fortsätter man med tills papperet inte längre smutsas ned av gnidningen

 

Bär och fruktfläckar på händer

Till exempel efter saftning, syltning och i synnerhet fruktskalning tas lättast bort genom att man genast efter arbetets slut gnuggar händerna med röda vinbär före tvättningen av händerna. Ett annat sätt är att gnida in händerna med pressjäst.

 

Emaljerade kokkärl

Emaljerade grytor, speciellt syltgrytor blir ofta bruna och ser brända ut. Om man kokar ur dem med klorkalk och pottaska, blir dom vita och vackra igen. Till ungefär tio liter vatten tar man en handfull klorkalk och en handfull pottaska. Detta räcker till rengöring av en hel köksutrustning

 

Fotogenlampor

Ett enkelt medel för att rengöra fotogenlampor är torr aska från vedeldning, med vilket man gnider in brännaren och glasbehållaren in och utvändigt med hjälp av ett stycke mjukt papper utan vatten. Behållaren blir alldeles klar och man behöver efter denna behandling endast torka den väl. Det är att rekommendera att man använder handskar under denna rengöring.

 

Fotogenlampor

Fotogenlampor bör man under sommaren alltid rengöra mycket noga. Efter att den gamla veken avlägsnats och fotogenen hällts ut, är det ett bra sätt att gnida oljehuset och brännaren med riven rå potatis, varefter den spolas några gånger med rent vatten och därefter omsorgsfullt torkas. Lampan förses därefter med ny veke. Efter denna behandling ser lampan ut som en ny lampa, och kommer att brinna klart. Vid den dagliga rengöringen av fotogenlampor har det visat sig att för att få bra lyskraft att veken klipps av med en jämn kant. På detta vis tar veken visserligen fortare slut, men lampan lyser mycket klarare.

Fuktborttagning i rum

För att förhindra att kläder, böcker med mera möglar i fuktiga rum, ställer man en plåtlåda med osläckt kalk i rummet. Ett kärl med salt drar också till sig fukten. Man kan torka saltet i ugnen eller på spisen och därefter använda saltet igen gång på gång.

 

Golvmattor

Golvmattor rengörs genom att man tillverkar en lösning som innehåller ½ liter oxgalla till en spann vatten. Lösningen gnids in i mattan med en mjuk borste. Löddret tvättas bort med kallt vatten, varefter mattan gnids torr med en linnelapp. Om golvet är nyskurat skall man inte lägga på mattan förrän golvet torkats väl.

 

Gummi som har blivit hårt

Till exempel sprutor och slangar kan om förstörelsen inte gått allt för långt få tillbaka sin smidighet och elasticitet om man gör på följande vis. Man tvättar föremålet i varm såplut och gnider därefter in dem med glycerin. Ett annat sätt är en blandning av en del ammoniak i två delar vatten. I denna lösning får gummisakerna ligga från några minuter till en halvtimme beroende på graden av deras sprödhet och hårdhet.

 

Gipsfigurer rengöra

Gipsfigurer kan rengöras genom att doppas i eller strykas med tjock kokt stärkelse. När denna lösning torkat tas den bort och då följer all smuts med, varefter man har en gipsfigur som ser ut som ny.

 

Halmmattor

Halmmattor tvättas med en grov handduk doppad i vatten, tillsatt med salt. Efter tvättningen torkas mattan omsorgsfullt. Saltet hindrar mattan från att gulna.

 

Kopparstick och gravyrer

Kopparstick och gravyrer rengörs genom att gnuggas med inkråmet av franskt bröd. Med detta förfaringssätt avlägsnas endast fläckar av lindrigare art. Gulnade eller illa medfarna kopparstick kräver en mer omständlig procedur. Sedan sticket satts upp på ett ritbräde strör man över det med ett tunt lager bordssalt, varefter man pressar en citron över detsamma tills saltet i det närmaste smält i citronsaften. Därpå spolar man sticket med rent vatten tills saltet och citronsaften helt har försvunnit. Det nu rengjorda sticket får långsamt torka uppspänt på ritbrädet. Då detta förfaringssätt kräver mycket stor noggrannhet för att lyckas är det för de flesta bäst att anlita en firma med erfarenhet av kemisk rengöring och konservering av stick och gravyrer.

 

Kräftlukt

Kräftlukt tar man bort genom att gnida in händerna med salt, och därefter sköljer dem i kallt vatten. Man kan även gnida in dem med en citronskiva före sköljningen i kallt vatten

 

Lampbrännare

Lampbrännare gör man ren på följande vis. Man fuktar en liten linnelapp med såpvatten, doppar den i salmiak och putsar brännaren med denna lapp. Gör man detta varje dag, har man alltid en skinande ren brännare.

 

Luftfördrivning av dålig lukt

Man kan driva bort dålig lukt från bostäder på följande vis. Man skär två till tre stora rödlökar i skivor, lägger dem på en tallrik och ställer denna på golvet. Lökskivorna drar på mycket kort tid till sig all dålig lukt. Efter sex timmar skall man byta löken. Redan de gamla Egyptierna använde lök till detta ändamål och under medeltiden användes detta förfaringssätt som skydd mot smitta av pesten

 

Marmor och Alabaster

Marmor och alabaster rengörs lätt om de tvättas med kallt vatten i vilket man tillsatt några droppar citronsyra.

 

Mattor

Mattor kan man hålla rena genom att en gång i veckan beströ dem med grovt koksalt som man därefter sopar bort.

 

Pannstensmedel

100 till 200 gram kristalliserad soda för varje kvadratmeter pannyta. Mängden av sodatillsatsen beror på vattnets kalkhalt och på den tid i vilken vattnet i pannan måste tömmas. normalt en till fyra veckor. Soda är det äldsta billigaste och ett av de mest effektiva medlen mot pannsten.

 

Pannsten

Ett sätt att ta bort pannsten är glukos, 50 gram till varje kvadratmeter pannyta. Kalken avskiljs som slam och sätter sig endast som ett poröst skikt på väggarna i pannan.

 

Papier Mache

Artiklar tillverkade av papier-maché rengörs på följande vis. Föremålet tvättas med en i kallt vatten doppad mjuk svamp och då föremålet fortfarande är fuktigt strör man på ett tunt lager potatismjöl som efter en kort stund torkas av med en flanellapp, och därefter skall föremålet poleras med en sidentrasa.

 

Skinn ofärgat

Kläder av skinn och andra skinnföremål tvättas enklast genom borstning med tvålvatten, tillsatt med lite kaustikammoniak, som därefter klappas mellan linne och upphängs till torkning. Då skinnet blivit halvtorrt skall man dra och gnugga skinnet, detta skall upprepas tills skinnet är mjukt.

 

Skogsluft i rum

Ett stycke kåda doppas i vatten och sätts på en varm plats. Värmen är tillräcklig för att utveckla aromen. Samma stycke kåda kan användas länge.

 

Sot på grytor

Sot sätter sig inte fast på grytor och kastruller om man stryker lite såpa på dem innan man sätter dem över elden.

 

Tvättsvampar

Tvättsvampar rengörs genom att man låter dem under några timmar ligga i kall kärnmjölk och därefter tvättar dem i kallt vatten. Man kan även rengöra svampen genom att koka dem i vatten.

 

Tvättsvampar

Tvättsvampar rengörs och blir som nya om man droppar citronsaft på dem, och låter dem ligga tre till fyra timmar och därefter upprepade gånger spolar dem i kallt vatten och kramar ur dem väl.

 

 

All kopiering, eftertryck, publicering eller citat av denna bok förbjuds, för närmare info eller för att ansöka om rätt att trycka, kopiera, publicera eller citera, kontakta oss på E-post.All överträdelse kommer att beivras och kan resultera i böter eller fängelse.

För tillstånd skicka E-post.

 

Boken köper du på Vulkan.se. Klicka på Vulkanloggan för att komma till Vulkan.se
Please visit some of the links below
Try out our toolbar!
Search the Web:

Din IP Adress.

AdlandPro Worlds Classifieds
Get Linked from 15,000+ sites with one click.Alf Einar Ljung