NEATCAP Web & NE-AT & ImpactPlus 131 CC & GKJ Handel AB & MJ:s & Karlssons Jarn & Hem o Trädgård & Alf Ljung
Rengöring av metaller
SURFERS Open this page in new Window SURFERS
Advertise on this website and you get about 100 000 pagewiew every month

If you like this page give FLATTR a click please

|Front|
*|Shop|
|Business|
*--Affiliate center
*--Poker
*--Advertise

|Online books|
*--Alf Ljung Blogg
*--Fängelsedagbok
*--Bondepraktikan
*--Matrecept.
*--Tips o Kuriosa.
*--Book division
|Picture|
*--Anim picture|
|Music|
*--Midi files
*--Wav Files
*--Music division
|Computer|
*--Free Font

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

Rengöring metall

Boken köper du på Vulkan.se. Klicka på Vulkanloggan för att komma till Vulkan.se

 

Copyright

NE-AT

A division of Impact trading plus 131 c/c

 

 

 

Metallrengöring

 

Brons

Rengöring av bronssaker som ljuskronor, lampetter, med mera som blivit smutsiga, mörka eller fläckade av flugor rengörs genom borstning med varmt såpvatten, i vilket man tillsätter ett par matskedar salmiaksprit. Efter borstning med denna lösning, skall föremålen lufttorkas på ett varmt ställe

 

Bronssaker

Kan man rengöra genom att bestryka dem med renad terpentin och därefter gnida dem torra med en mjuk ylletrasa

 

Förgyllda ramar

Kan skyddas för nedsmutsning av flugor genom att bestrykas med lagerbärsolja

 

Koppar och Silver

Silver och koppar återfår sin ursprungliga glans om man tvättar och polerar dem med vattenavkok från torra vita bönor. Salt får inte användas vid kokningen och vattnet skall silas mycket noga innan det används. Efteråt skall föremålen gnidas och torkas med en mjuk ylletrasa.

 

Koppar

Använd lite rågmjöl, blandat med fin sand och lite ättika. Efter det att man skurat kopparföremålen med denna blandning, skall man skölja föremålet med kallt vatten.

 

Koppar

En tesked oxalsyra löses i en flaska varmt vatten. kopparföremålen tvättas först i syran, därefter sköljs det i varmt vatten och avtorkas väl, samt poleras med wienerkalk.

 

Mässingskedjor

Dessa rengörs genom att man lägger dem i en sodalösning och därefter borstar dem med en tvållösning. Om mässingen är mycket smutsig kan man använda en lösning bestående av salt, mjöl och ättika och borstar pjäserna med denna lösning. Efter borstning skall föremålen sköljas mycket noggrant med rent vatten, annars kommer mässingsföremålen att ärga. Efter avtvättning skall föremålen torkas mycket väl med en mjuk trasa.

 

Nickel

Nickel är lätt att hylla rent och snyggt, man behöver endast då och då polera dem med ett sämskskinn.

 

Nysilver

Rengörs bäst genom att tvättas i ljummet vatten blandat med såpa. Om det finns upphöjningar eller nedsänkningar i arbetet, använder man en liten mjuk borste, till exempel en tandborste är utmärkt. Efter att man borstat föremålet med såplösningen, skall det sköljas i rent ljummet vatten och sedan torkas med en mjuk linnetrasa tills föremålet är helt torrt. Av detta blir nysilvret vitt och blankt

 

Oxidation

Metaller kan rengöras från oxid genom en behandling med utspädd svavelsyra.

 

Putspulver för guld

50 delar bränd magnesia

50 delar engelskt rött

Blanda delarna noga. Man kan även använda kolsyrad magnesia istället för den brända, men bränd magnesia ger ett bättre resultat.

 

Putsolja

 

Rostfläckar

På järn och stål kan man behandla på följande sätt. Man dränker rostfläcken med utspädd saltsyra, som därefter genast spolas av med vatten. Efter att man torkat föremålet skall fläcken gnidas med olja eller fotogen. Därefter väntar man i två dagar. Efter dessa två dagar putsar man fläcken med ett sämskskinn och pulveriserad pimpsten

 

Rost på järn

En metod att befria järn från rostfläckar är att vid föremålet fästa ett zinkstycke och låta dem ligga några dagar upp till en vecka i vatten tillsatt med lite svavelsyra. Om de starkt anfrätta av rost, bör man tillsätta lite ny svavelsyra i blandningen varje dag. Det viktigaste är att man har en bra elektrisk kontakt mellan järnet och zinken. Det enklaste och bästa är att linda en järntråd hårt omkring föremålet och zinkbiten. Om föremålet endast har lite rostangrepp kan man istället linda det med galvaniserad järntråd, av detta får man samma effekt som av zink. Om förmålet efter behandlingen har mörkgrå eller svart färg, skall man skölja föremålet i vatten och därefter smörja det med olja.

 

Rost på järn o stål

Rostfläckar på järn och stål kan man ta bort på följande vis. Man lägger ett stycke gult vax i en tunn lapp och gnider järnet som skall vara något uppvärmt. Järnet får då en tunn hinna av vax. Därefter doppar man en trasa i finalen koksalt och gnider på vaxet tills vaxet är borta och då även rostfläcken.

 

Silver

Man blandar 90 delar bränd magnesia med 10 delar fint engelskt rött.

 

Silver

Behåller sin glans om man då och då under fem till tio minuter lägger det i kokande potatisvatten. En gång om året bör man koka silvret i vatten tillsatt med lite salt, alun och vinsten. När vattnet börjar koka tas silvret upp och torkas med en yllelapp. Efter denna behandling har silvret blivit skinande vitt.

 

Silver

25 delar natriumthiofosfat löses i 75 delar vatten. Man gnider med putsvattnet på de oxiderade ställena av silvret varvid oxiden försvinner. Eftersom detta putsvatten inte polerar, är det nödvändigt att efteråt polera med bränd magnesia eller annat putspulver för silver.

 

Silverljusstakar

Om man fått smält stearin eller vax på silverljusstakar bör man inte skrapa dessa rena. Doppar man dem i kokhett vatten så smälter stearinet eller vaxet och ljusstakarna kan sedan putsas med en ylletrasa utan att förlora det minsta av sitt utseende eller sin glans.

 

Silverskedar

Kan befrias från svarta fläckar genom att gnidas med fuktigt salt

 

Stålsmycke

Bör alltid efter man använt dem torkas med mjukt skinn och därefter förvaras i en ask med potatismjöl. Om man behandlar dessa smycke på detta vis kommer de alltid att bevara sin glans.

 

Ädla metaller

Ett utmärkt putsmedel får man av cigarraska. Detta putsmedel passar till alla ädla metaller, och är dessutom ett utmärkt putsmedel för glas.

 

All kopiering, eftertryck, publicering eller citat av denna bok förbjuds, för närmare info eller för att ansöka om rätt att trycka, kopiera, publicera eller citera, kontakta oss på E-post. All överträdelse kommer att beivras och kan resultera i böter eller fängelse.

För tillstånd skicka E-post.

 

 

 

Boken köper du på Vulkan.se. Klicka på Vulkanloggan för att komma till Vulkan.se
Please visit some of the links below
Try out our toolbar!
Search the Web:

Din IP Adress.

AdlandPro Worlds Classifieds
Get Linked from 15,000+ sites with one click.Alf Einar Ljung