NEATCAP Web & NE-AT & ImpactPlus 131 CC & GKJ Handel AB & MJ:s & Karlssons Jarn & Hem o Trädgård & Alf Ljung
Rengöring av träföremål efter gamla beprövade recept
SURFERS Open this page in new Window SURFERS
Advertise on this website and you get about 100 000 pagewiew every month

If you like this page give FLATTR a click please

|Front|
*|Shop|
|Business|
*--Affiliate center
*--Poker
*--Advertise

|Online books|
*--Alf Ljung Blogg
*--Fängelsedagbok
*--Bondepraktikan
*--Matrecept.
*--Tips o Kuriosa.
*--Book division
|Picture|
*--Anim picture|
|Music|
*--Midi files
*--Wav Files
*--Music division
|Computer|
*--Free Font

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

Rengöring trä

Boken köper du på Vulkan.se. Klicka på Vulkanloggan för att komma till Vulkan.se

 

 

Copyright

NE-AT

A division of Impact trading plus 131 c/c

 

Rengöring trä och inredning

 

Förgyllda ramar

Dessa rengörs bäst genom att försiktigt tvätta dem med tvålvatten, salmiaksprit eller med svag pottasklut, vilket måste avsköljas genast med rent vatten. För att ta bort flugsmuts från förgyllning på trä doppar man en ituskuren rödlök i limsprit och stryker de smutsiga ställen genom att med lätt hand föra löken fram och tillbaka över förgyllningen. Efter bestrykning med lök skall ramen eller möbeln tvättas med en svamp som fuktats med vatten.

 

Kopparstick, litografier och träsnitt

Att rengöra dessa objekt från mögel tillgår på följande sätt. Man löser en del klorkalk i 20 delar vatten och tillsätter något ättika. I detta bad läggs kopparsticket så länge att det otryckta pappret ser vitt ut. Detta kan ta upp till ett par timmar. Pappret tas därefter upp mycket försiktigt och läggs i rent vatten som skall bytas ofta. Pappret skall ligga i vatten i cirka två timmar eller till dess att klorlukten har försvunnit.

 

Mahogny

Fläckar på mahogny tas bort genom gnidning med en i fin olja doppad flanellapp. Om detta inte hjälper, gnider man fläcken med en kork doppad i en lösning av lite skedvatten eller oxalsyra och vatten, tills färgen återkommer, varefter träet poleras.

 

Fläckar av Vatten, Öl eller Mjölk på polerade möbler

Fläckar och ringar efter glas och flaskor gnids med en ylletrasa doppad i terpentin.

 

Förgyllda och polerade saker

Skyddas mot flugor genom att en tunn hinna av lagerbärsolja.

 

Oljemålade väggar

Oljemålade väggar tvättas med en ylletrasa som skall doppas i en lut av björk eller bokvedsaska. Luten tillreds av 6 liter aska i femton liter vatten , som får koka en timme och därefter spädes med trettio till fyrtio liter vatten. Bottensatsen skall inte följa med. Soda bleker väggarna.

 

Oljemålad panel

Målad panel kan tvättas med svamp eller trasa av ylle som skall doppas i ljummet vatten i vilket man upplöst lite soda.. Eftertorkningen skall ske med rena och mjuka linnetrasor, torkningen skall ske grundligt.

 

Oljemålningar

Rengörs och bevaras på följande vis. Man tvättar tavlan försiktigt med en svamp som man doppar i denaturerad sprit. När tavlan är rengjord, stryker man tavlan med en tavelfernissa som blandas på följande vis. 100gram vit mastrix, 5 gram venetiansk terpentin, 1,6 gram kamfer och 125 gram denaturerad sprit. Till detta använder man en mjuk pensel och behandlingen skall ske ytterst varsamt.

 

Tapeter

Tapeter kan rengöras från damm genom att borstas med en fin borste och därefter gnidas uppifrån och nedåt med några dagar gammalt franskt bröd.

 

All kopiering, eftertryck, publicering eller citat av denna bok förbjuds, för närmare info eller för att ansöka om rätt att trycka, kopiera, publicera eller citera, kontakta oss på E-post. All överträdelse kommer att beivras och kan resultera i böter eller fängelse.

För tillstånd skicka E-post.

 

 

 

Boken köper du på Vulkan.se. Klicka på Vulkanloggan för att komma till Vulkan.se
Please visit some of the links below
Try out our toolbar!
Search the Web:

Din IP Adress.

AdlandPro Worlds Classifieds
Get Linked from 15,000+ sites with one click.Alf Einar Ljung