NEATCAP Web & NE-AT & ImpactPlus 131 CC & GKJ Handel AB & MJ:s & Karlssons Jarn & Hem o Trädgård & Alf Ljung
Gamla tips och kuriosa för den händige
SURFERS Open this page in new Window SURFERS
Advertise on this website and you get about 100 000 pagewiew every month

If you like this page give FLATTR a click please

|Front|
*|Shop|
|Business|
*--Affiliate center
*--Poker
*--Advertise

|Online books|
*--Alf Ljung Blogg
*--Fängelsedagbok
*--Bondepraktikan
*--Matrecept.
*--Tips o Kuriosa.
*--Book division
|Picture|
*--Anim picture|
|Music|
*--Midi files
*--Wav Files
*--Music division
|Computer|
*--Free Font

Get cash from your website. Sign up as affiliate.Copyright NE-AT
All kopiering, eftertryck, publicering eller citat av dessa artiklar förbjuds, för närmare information eller för att ansöka om rätt att trycka, kopiera, publicera eller citera, kontakta oss på E-post. All överträdelse kommer att beivras och kan resultera i böter eller fängelse.

Boken köper du på Vulkan.se. Klicka på Vulkanloggan för att komma till Vulkan.se
Avkylda rum
Att under varma sommardagar avkyla ett rum sker på enklaste vis genom att hänga upp ett vått lakan framför ett öppet fönster.

Blanksvärta
250 delar bensvart 80 delar svart dextrin 29 delar pulveriserat alun 150 delar sirap 100 delar träättika 150 delar vatten 65 delar rovolja Detta blandas och därefter tillsätts 85 delar rå koncentrerad svavelsyra Alltsammans blandas mycket noga En liten tillsats av kaliumbikromat ökar svärtans förmåga att ge en hög glans.

Bronserade grässtrån
Bronserade grässtrån utgör en mycket vacker rumsprydnad, och kan även användas i kransar och buketter. De mest lämpliga gräsarterna att bronsera är de grässorter som har valsformiga stänglar, till exempel alla sädesslag, eller de grässorter som har många småstjälkar. Däremot är fina ludna grässorter, till exempel tåtel olämpliga. Brons förekommer i handeln i en mängd kvalite´er och färger, så det finns möjligheter till ett rikt urval. Man bör välja den finaste granuleringen av bronsen, ungefär nummer 2000, eftersom dessa sorter ger ett bättre resultat än de grövre. Själva bronseringen som fordrar ganska mycket övning för att ge ett bra resultat sker på följande vis. Man doppar först gräset i vatten, och därefter innan grässtrået hunnit torka helt med en fin hårpensel överför brons på grässtråna, och breder ut bronsen så tunt och jämnt som möjligt. Därefter skall varje enskilt grässtrå ställas att torka i ett stativ, som man kan tillverka av ståltråd.

Cement
En äggvita röres ut i släckt kalk, tills dess att blandningen blir blank och elastisk. Med denna cement kan man limma porslin, gips och stenkärl. Cementen blir hård som sten och kan också användas till att täta järn och metallgrytor med.

Gran och tallkottar som ved till uppvärmning.
Grankottar innehåller ett större värmevärde än själva veden. Om tallkottar anser man att de har större värmevärde än grankottar. Båda sorterna finns i så stora mängder i våra skogar att man utan besvär kan samla stora mängder och täcka en stor del av sitt värmebehov

Kakelugnskitt
I stället för lera kann man använda en blandning av lika delar siktad träaska och siktad lera med inblandning av en liten del salt. Alltsammans skall blandas till en deg, och därefter strykas i fogarna på kakelugnen, som då inte får vara för varm. Detta kitt blir mycket hårt och spricker inte. Det bör användas direkt efter att man blandat smeten.

Ljung torkad
Ljung bibehåller sin vackra färg om man efter att den torkat litegrann doppar den i en blandning av 10 delar vatten och 1 del saltsyra och därefter hänger den att torka på en skuggig plats.

Läderapperetur
Läderapperetur med matt glans.
Gul>br> 100 delar gult vax
100 delar fisktran.
730 delar bensin.
50 delar såpsrit.
20 delar guldochra.
Brun.
Byt ut Guldochran mot 20 delar umbrabrunt.
Svart.
Byt ut guldochran mot 10 delar kimrök.
Man smälter vaxet med tranen, sätter därefter till bensin och därefter såpspriten. Slutligen blandar man till den medfärgen riven i lite tran och rör om i massan tills den blivit likformig. Lädret rengöres noga med såpvatten, som därefter skall torka, och först därefter påstrykes appereturen.


Seldonssmörja
0,5 kg söndersmulat vax kokas i 3,5 liter vatten tills det är helt upplöst. Därefter tillsätts0,5 kg pulveriserat socker och 42 gram renad pottaska. Allt blandas och kokas väl en stund, varefter blandningen röres om, tills den kallnat. Därefter tillsätter man så mycket kimrök att blandningen erhåller en vacker svart färg.

Skosmörja
Ett väl beprövat recept på skokräm är följande.
85 delar terpentinolja
85 delar bomolja
85 delar gult vax
110 delar svinister
230 delar talg
Bland in kimrök tills blandningen får en vacker svärta.
Alltsammans skall blandas väl i ett uppvärmt lerkrus.
En biligare skosmörja blandas av 5 delar tran, och en del trätjära. Endast i nödfall bör man smörja in sina skor med enbart fett, eftersom lädret då blir alltför poröst.
Please visit some of the links below
Try out our toolbar!
Search the Web:

Din IP Adress.

AdlandPro Worlds Classifieds
Get Linked from 15,000+ sites with one click.Alf Einar Ljung