NEATCAP Web & NE-AT & ImpactPlus 131 CC & GKJ Handel AB & MJ:s & Karlssons Jarn & Hem o Trädgård & Alf Ljung
Vegetariska rätter
SURFERS Open this page in new Window SURFERS
Advertise on this website and you get about 100 000 pagewiew every month

If you like this page give FLATTR a click please

|Front|
*|Shop|
|Business|
*--Affiliate center
*--Poker
*--Advertise

|Online books|
*--Alf Ljung Blogg
*--Fängelsedagbok
*--Bondepraktikan
*--Matrecept.
*--Tips o Kuriosa.
*--Book division
|Picture|
*--Anim picture|
|Music|
*--Midi files
*--Wav Files
*--Music division
|Computer|
*--Free Font

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

Copyright

NE-AT

A division of Impact Plus Trading 131 c/c

 

Vegetariska rätter

 

Blomkål bakad

Två medelstora, vita blomkålshuvuden rensas väl, kokas lagom mjuka i salt vatten och läggs för att rinna av på en sikt. Under tiden knådar man två skedar smör med lika mycket mjöl, kokar detta med en del av blomkålsvattnet tills det blir tjockt och simmigt. Blandar i 125 gram riven parmesanost, och avreder såsen med två äggulor. Därefter lägger man i kålen, med blommorna uppåt i en med smör bestruken bakform. Häller därefter över såsen som skall täcka blomkålen och häfta fast, strör över parmesanost, sätter små smörklickar ovanpå och gräddar den guldgul i ugnen.

 

Brännvinskokta grönsaker

Man lägger alla grönsakerna i kokande vatten, och då allt åter kokt upp tillsätter man en matsked brännvin till varje kilo grönsaker. Grönsakerna måste koka då man häller i spriten, annars ger de bismak till grönsakerna,. Spriten har endast en uppgift, att göra grönsakerna möra.

 

Engelsk favorit

Man gör en blandning av mjölk och vetemjöl, tillsätter skirat smör, socker och kardemumma efter smak. Den skall vara som en tjock gröt. En stor form mjölas, varefter smeten med en sked breds ut runt hela formen. Därefter lägger man äppelmos varvtals med smeten och överst alltid smet då formen är full. Över detta strör man lite mjöl och över formen binder man en servett hårt knuten i botten. Formen hälls upp och ner och kokas i vatten med lite salt i en till två timmar, beroende på storleken. Den brukar hålla sig hel då man stjälper upp den på ett fat. Ätes varm eller kall.

 

Fiskfärs falsk

¾ Liter mjölk koks upp och i detta vispar man 210 gram smör och 210 gram vetemjöl. Sedan denna smet kallnat rör man i 16 äggulor och 8 äggvitor. Men endast ett ägg i sänder. De resterande 8 vitorna vispas till hårt skum och rörs i sist, 12 vitpepparkorn och muskotblomma efter smak läggs i. Detta slås i en väl smord form, beströdd med ströbröd, samt koks i två timmar. Serveras med kräftsås.

 

Ärtsoppa Grön

Sopprätter som kokas till buljong i vatten tills dom är mjuka. Sedan lägger man i rensade och spritsade gröna ärtor, som skall kokas. Därefter tillsätter man en handfull hackad persilja, lite stött muskot, socker, peppar och salt efter smak. Tre äggulor och sex skedar grädde vispas och hälls i soppan. Efter detta får soppan inte koka, utan bör serveras genast.

 

Klimpar

Klimpar till buljong och bärsoppor. ½ Liter mjölk, en sked smör, en sked socker, några stötta bittermandlar och lite salt kokas upp i en kastrull. I två deciliter mjölk vispas 2 skedar vetemjöl. Detta hälls sakta under jämn vispning i den kokande mjölken. Då gröten kokat så att den släpper från kastrullen, rör man i 2 vispade ägg, och då dessa hunnit bli genomvarma och gröten är stadig lägger man upp den på ett djupt fat och serverar den kall.

 

Mandelklimpar

Smör och mjölk kokas i en kastrull, sedan rör man i mjöl så att det bildar en deg. I detta slår man ägg dubbelt så många gulor som vitor, kardemumma, socker och riven mandel. Av etta formar man med en tesked små avlånga klimpar som kokas i vatten. När klimparna stiger till ytan på vattnet är dom färdiga. I stället för mandel kan man ta hackad persilja.

 

Maskrossallad

Bladen på maskrosen är förträfflig som sallad. Insamling av bladen skall ske så fort växten utvecklat sina bladrosetter, vilka skall skäras av vid rothalsen på så sätt att de nedersta hålls samman av en tunn skiva av roten. Bladen är användbara som sallad så långe de i bladvecken sittande blomknopparna inte utvecklats mer är till storleken av ett mindre pepparkorn. Senare blir bladen sega och beska. Efter att man rensat och sköljt bladen används de på samma sätt som vanlig trädgårdssallad. Genom att täcka de späda maskrosplantorna med sand eller skugga dem med brädor kan man behålla dem bleka och möra och på så vis skörda maskossallad hela den varma årstiden.

 

Nässelkål

Späda nässlor rensas, sköljs och förvälls, varefter man lägger dem i ett durkslag för att rinna av. Därefter hackas dom fint och fräses i smör och lite mjöl. Över detta häller man buljong och låter det koka tills nässlorna känns mjuka. Är soppan inte tillräckligt simmig, reder man av den igen med smör och mjöl, samt låter den koka ytterligare en halvtimme. Man tillsätter lite vitpeppar. Man serverar Nässelkålen med halva hårdkokta ägg.

 

Omelett

1/3 Liter mjölk, 5 äggulor och 3 äggvitor vispas noga. Två flata tallrikar smörjs, blandningen slås på dessa och sätts in i medelvarm ugn tills smeten stelnat. Därefter lägger man stuvning efter behag mellan de båda bottnarna.

 

Omelett

6 Ägg, 65 centiliter mjölk, 8 centiliter vetemjöl och salt.

Äggulorna, mjölken och mjölet blandas väl. Därefter rör man i vitorna som skall vara vispade till hårt skum, salt efter smak. Denna smet slår man i en väl smord och mjölad upphettad stekpanna. När omeletten är stekt lägger man på en stuvning av champinjoner, hummer, kräftor eller liknande. I brist på annat kan man använda persilja, men då helst direkt i smeten.

 

Ostsandwich

Rör ut lite roqfortdost i grädde, så att blandningen blir som tjockt smör, och bred den mellan bröden

 

Pickles Mixed

I en stor stenkruka häller man 4 till 4,5 liter ättika tillsatt med 120 gram stött ingefära och 120 gram gula senapskorn. Sedan blandar man 125 gram salt, 30 gram stött svartpeppar, 7 gram cayennepeppar, 2 finstötta muskotblad, 125 gram senap och 60 gram curcoma med lite ättika till en fast deg. Lägger ner detta i ättikskrukan, rör om väl, täcker krukan väl, ställer den på en varm plats och rör om dagligen med en träsked. Därefter tar man samma kvantitet späda grönsaker, allteftersom dessa blir färdiga i trädgården, blomkål, små gurkor, späda bönor, lök, rädisor, morötter, paradisäpplen, krassefrön, selleri och så vidare. Man sköljer och putsar dessa grönsaker, delar dem om det behövs, lägger dem i sjudande saltat vatten låter dem koka upp högst två gånger, slår av vattnet och breder ut grönsakerna på stora fat för att torka. Så snart de är helt torra och fria från all fuktighet, lägger man dem i ättikskrukan eller fördelar dem i mindre sten eller glasburkar och slår ättikan över dem, täcker burkarna och förvarar dem på sval, torr plats. Eftersom grönsakerna suger upp ättikan, måste man ofta se till dem och om så visar sig hälla över ny ättika, vilken då skall röras om i grönsakerna.

 

Pirog

Av vetedeg kavlar man ut en stor fyrkantig kaka. Mitt på denna lägger man förvälld, saltad och fint hackad vitkål blandad med hårdkokta hackade ägg. Degen viks samman, och man vrider kanterna så att dom bildar en fläta, och pirogen gräddas därefter i ugn. Av samma ingredienser kan man även göra små spolformiga piroger. Serveras till buljong. Annan lämplig fyllning tillverkas av hackat kött och ris. Till te serveras pirog fylld med kokt frukt eller syltade bär.

 

Potatis Fylld

Medelstor potatis kokas med skalet på. Då potatisen är kokt, öppnar man skalet i toppen och gräver ur potatisen försiktigt med en liten sked, dock inte så att skalet går sönder mer än vid själva öppningen. Potatisen slås därefter i en het panna, blandas med 2 matskedar smör, en kopp kokt grädde, en tesked salt och en halv tesked peppar. Allt detta rörs tillsammans ända tills massan blir vackert ljus, varefter 2 vispade äggvitor försiktigt blandas i. Sedan fyller man potatisen med denna stuvning, ställer den därefter med den öppna ändan på en plåt, stryker med ett par vispade ägg och sätter in dem i en varm ugn för att brynas. Serveras varma.

 

Potatis griljerad

Man kokar liten oskalad mandelpotatis, och sedan man hällt av vattnet, skalas potatisen noga. 2 Ägg och 2 skedar grädde samt en halv sked socker och lite salt slås upp på ett fat och vispas noga. I detta lägger man nu potatisen, skakar den väl, varefter man tar upp den med en hålslev och rullar den i ströbröd, blandat med lite mjöl. Man fräser därefter i en långpanna några matskedar smör. Man lägger i potatisen och pannan skakas över värme. När potatisen är gyllenbrun, serverar man den genast.

 

Potatis riven

Man tar stora potatisar och låter dem koka till hälften, varefter den skalas och hålls varm. Potatisen rivs därefter med ett rivjärn över en varm form. Man skall riva potatisen endast på ett håll så att den ser ut som långa maskar. När formen är full, häller man värmt smör över och sätter in den i ugnen några minuter i en varm ugn. Om man vill kan man blanda en äggula till varje deciliter smör innan man häller över smöret

 

Potatis råstuvad

Man skär råskalad och väl tvättad potatis i 2 eller 4 delar beroende på storleken och kokar den i mjölk med lite smör och salt, skakar dem väl. Då såsen är lagom tjock, serveras den till kokt, salt eller rökt bringa med mera.

 

Potatis stekt i sirap

Man råskalar små potatisar och tvättar dem väl. I en järngryta fräser man upp lite smör blandat med flott. I detta lägger man potatisen och sätter det över svag värme, då det skall skakas då och då. Då potatisen blivit mjuk, häller man lite brun sirap och salt under omröring. Då potatisen är kokt, serveras den till stekta kötträtter eller fisk.

 

Potatis stuvad kokt

Överbliven kokt potatis anrättas på följande vis. Potatisen skärs i inte alltför tunna skivor. I en järnpanna fräser man upp några skurna lökar i lite smör och mjöl, och över detta slår man lite mjölk, så att såsen blir lagom tjock. Man lägger nu i potatisskivorna, som får ligga i tills de blir genomvarma. Om man vill, kan man använda persilja istället för lök.

 

Potatiskaka mjuk

6 äggulor och 105 gram socker vispas väl. Därefter lägger man i 105 gram sötmandel, och några bittermandel, saften samt det rivna skalet av en citron, 140 gram kokt, riven potatis och en struken tesked hjorthornssalt, vilket skall röras om väl. Till sist vispar man i de 6 äggvitorna som skall vara vispade till hårt skum. Slås i smord form och gräddas i ugn.

 

Potatissallad

Man skär kokt potatis i skivor och blandar detta med 2 delar olja och en del ättika samt salt, peppar och socker efter smak, samt lite persilja. Om man så vill kan man även blanda i lite finhackad lök.

 

Potatiskaka

Till 2/3 liter riven potatis tar man 2/3 liter grädde, 6 ägg, några bittermandlar, 4 centiliter skirat smör samt socker efter smak. Detta slås i en form och gräddas i ugn.

 

Potatispuré

Man kokar råskalad potatis i lite vatten. När den är färdigkokt, rörs den eller stöts den sönder och drivs genom ett durkslag. När potatisen blivit mos, lägger man i ett par skedar smör, lite grädde, socker och salt efter behag.

 

Sallad blandad

Inlagd lök och saltgurkor skärs i små tärningar, blandas med krasse och läggs upp på en glastallrik, samt garneras med i små bitar skurna inlagda rödbetor. Över detta häller man en till två skedar lökättika och lika mycket rödbetsättika.

 

Salladsbottnar

Risgryn koks i vatten tills de är halvmjuka. En tekopp risgryn tas till 2 vanliga fat. Då de kokta grynen blir en hård massa, lägger man det på ett fat och formar det. Man kan skära runt bottnen med en sporre. Man kan även göra denna botten av råskalad kokt potatis. Man kramar dessa, medan de ännu är varma, till ett fast mos och blandar detta med en äggula sant formar av detta en botten cirka 2 centimeter tjock, efter fatets storlek. Den tillplattas, så att den blir jämn, och får stå en stund för att hårdna.

 

Släpärter

Till detta tar man åkerärter så snartärtskidorna är fulla. Man skall ej sprita dem, men lämningen efter blomman tas bort, varefter man sköljer dem och lägger dem i kokande vatten tillsammans med en knippe persilja, för att koka i 2 timmar eller mindre allt efter ärtornas ålder. En ¼ timme innan de serveras, saltar man dem lite, varefter de får koka färdigt. Därefter lägger man upp dem på ett fat med lock, då man även tar bort persiljan. Har vatten följt med, skall detta hällas av innan ärtorna serveras. Till detta äter man smält smör. Man doppar ärtskidan i smöret och släpar ärtskidorna mellan tänderna därför namnet släpärter.

 

Sparris stuvad

Resterna av kokt sparris, och då även mindre sparris används till detta, då den skärs i 3 centimeter länga bitar. Smör och mjöl fräses, och späds under fortsatt vispning med buljong. Då denna sås kokt upp, vispar man i 2 till 3 skedar grädde och 2 äggulor. Därefter lägger man i sparrisen och rör ner den i såsen, varefter den anrättas på ett fat garnerad med stuvade kräftstjärtar.

 

Spritärter

Ärtorna plockas, medan de ännu är späda, spritas och läggs i kokt vatten tillsammans med en knippe persilja, och låter dem koka tills de känns mjuka. Då tar man bort persiljan, och istället lägger man en nypa färsk hackad persilja och lite socker varefter ärtorna får koka färdigt. Man kan reda av med 2 till 3 äggulor och en matsked smör, men efter detta får det inte koka upp, utan skall serveras så snart smöret smällt.

 

Surkål

Till surkål kan man använda de mindre och lösare kålhuvuden. Först rensar man bort de yttre gröna bladen och det mesta av stockarna, därefter lägger man kålen i ett med ekbotten försett kar och hackar den fint. Därefter öses den till ett annat kärl, där man stöter den med en trästöt, tills den saftar sig. Nu skall ha ett nytt större kar eller förvaringskärl, helst av ek. Man skall smeta bottnen i detta kärl med en hård surdeg, och därefter fylla på med ett 15-20 centimeter tjockt lager av den hackade och syltade kålen, som skall packas väl. Ovanpå strör man lite kummin, dillkronor, berberisbär och salt. På samma sätt förfar man tills kärlet är fullt. Överst häller man lite ättika eller saft från berberisbär, som ger kålen en angenäm syra. Till sist lägger man ett lock över kålen med tyngd ovanpå, så stor att saften pressas över kålen. Kärlet får nu stå i 14 dagar i ett varmt rum, för att kålen skall jäsa. Då den är tillräckligt sur för att användas, ställer man kärlet i ett svalt rum, varefter locket samt det översta vanligen skämda kållagret tas bort.

 

Tomater stuvade

Mogna tomater förvälls, skalas och skärs sönder samt stuvas med en tillsats av salt, peppar, kryddnejlikor och ströbröd. Röda tomater är bäst, inte gröna.

 

Tomatlådor

En omelettlåda stryks med persiljesmör och över detta slår man tomatsås och några hela ägg. Gulorna får inte gå sönder, steks på spisen.

 

Ugnsstekt potatis

Efter att man tvättat potatisen väl, lägger man den på en linneduk för att rinna av. Därefter virar man in varje potatis i fuktigt papper och lägger dem ovanpå spisen eller i kakelugnen med asksmörja över och under. När potatisen känns stekt tar man av den och lägger upp den på ett fat under en varm lunneservett, efter det att man tagit bort papperet. Ugnsstekt potatis serveras till frukost med kallt smör.

 

Äggsandwich

Ta gulan av hårdkokta ägg och rör ut med lite salt, vitpeppar, senap och olivolja och bred ut blandningen i ett tjockt lager på brödet.

 

All kopiering, eftertryck, publicering eller citat av denna bok förbjuds, för närmare info eller för att ansöka om rätt att trycka, kopiera, publicera eller citera, kontakta oss på E-post. All överträdelse kommer att beivras och kan resultera i böter eller fängelse.

För tillstånd skicka E-post.

 

Boken köper du på Vulkan.se. Klicka på Vulkanloggan för att komma till Vulkan.se

*Alla recept i namnordning*Please visit some of the links below
Try out our toolbar!
Search the Web:

Din IP Adress.

AdlandPro Worlds Classifieds
Get Linked from 15,000+ sites with one click.Alf Einar Ljung