NEATCAP Web & NE-AT & ImpactPlus 131 CC & GKJ Handel AB & MJ:s & Karlssons Jarn & Hem o Trädgård & Alf Ljung
Marmelader o Sylt
SURFERS Open this page in new Window SURFERS
Advertise on this website and you get about 100 000 pagewiew every month

If you like this page give FLATTR a click please

|Front|
*|Shop|
|Business|
*--Affiliate center
*--Poker
*--Advertise

|Online books|
*--Alf Ljung Blogg
*--Fängelsedagbok
*--Bondepraktikan
*--Matrecept.
*--Tips o Kuriosa.
*--Book division
|Picture|
*--Anim picture|
|Music|
*--Midi files
*--Wav Files
*--Music division
|Computer|
*--Free Font

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

Boken köper du på Vulkan.se. Klicka på Vulkanloggan för att komma till Vulkan.se

Marmelader o Sylt

 

Apelsingelé

40 gram gelatin löses upp i 2/3 liter vatten tillsammans med 210 gram socker. Saften från 8 apelsiner silas och blandas med gelatinet, färgas med karmin och läggs därefter varvtals med apelsinklyftor i en form

 

Apelsingelé i formar

I en halv liter kokande vatten löser man upp 20 gram gelatin, saften av 6 apelsiner samt skalet av en apelsin tillsammans med 375 gram fint socker. Massan skal röras över värme tills den klarnat, men får inte koka, och silas därefter genom en duk. Gelén slås upp i små formar eller skärs sedan massan kallnat i avlånga remsor.

 

Apelsinmarmelad engelsk

12 Apelsiner och 1 citron koks hela, tills skalet blir mjukt. Vattnet som man kokat apelsinerna i sparar man. Skalen skär man i fina strimlor, köttet skärs sönder och man tar bort alla kärnor och hinnor. Allt detta blandar man med en liter av det vattnet som man kokat frukten i, hela blandningen skall därefter vägas och kokas i ungefär en timme, varefter man tillsätter socker till ungefär hälften av massans vikt. Detta skall kokas tills marmeladen blir lagom stadig. Skall slås på burkar då massan fortfarande är varm. Håller sig i flera år.

 

Aprikosmarmelad

Ett kilo aprikoser och 600 gram socker. Man tar till detta fullmogna frukter, vilka skall skalas, urkärnas och drivas genom durkslag, blandar moset med socker och kokar det till marmelad.

 

Berberisbär

På senhösten då berberisbusken blivit lätt frostbiten, plockar man frukten, man plockar hela klasar och inte enskilda bär. Kärnorna tar man bort med en nål på sidan av bären då man efter urkärningen lägger klasarna i kallt vatten tills man urkärnat samtliga bär, då man lägger dem i ett durkslag för att rinna av. Därefter lägger man bären på en linneduk för att torka. Sedan väger man bären och blandar dem i en porslinsskal tillsamman med samma vikt socker, låter detta stå några timmar, slår det därefter i en kastrull som man täcker med lock och ställer det i en varm ugn i två timmar tills bären är helt färdiga. Man får inte röra i bären under tiden. Därefter häller man av saften, kokar den tills den blivit tjock som sirap, rör om bären i massan, häller det i glasburkar som skall tillslutas då massan kallnat.

 

Björnbärssylt

Vackra svarta men inte övermogna björnbär vägs. Samma vikt av socker kokas och skummas väl, bären läggs i och får koka en stund men då grytan kokar upp skall man ta bort den från värmen, och skummas. Nar man gjort detta några gånger och bären börjar se klara ut tar man upp dem med en skumslev och lägger dem i en burk. Laken kokas upp tills den blir simmig och slås då på bären. Burkarna täcks, om saften blir tunn då man häller upp den bör man koka hopa bären med laken.

 

Björnbärsgelé

Till gelé kokas björnbären med lite vatten och saften vrider man ur genom en linneduk. Till varje liter saft tar man lika mycket socker och kokar upp, man tar bort saften då den kokar upp för att skumma den. Detta upprepas 7 till 8 gånger.

 

Fruktmarmelad

Fem liter äpplen, fem liter päron, tio liter plommon skalas, kärnor och fröhus tas bort. En lag av 3,4 Kilo socker och så mycket vatten att sockret blir genomblött tillreds, varefter frukten kokas i denna lag under omröring minst två timmar.

 

Hallonmarmelad

Helt mogna hallon silas genom en fin sil. Till ett kg bär tar man ett halvt kilo socker, som skall blandas väl och kokas på svag värme till ett tjockt mos. Man skall passa sylten så att den inte blir brunaktig utan den skall vara mörkröd. Man lägger marmeladen varm i sten eller glasburkar, täcker över marmeladen sedan den kallnat, med papper indränkt med konjak och binder över burkarna med pergamentpapper eller blåsa.

Mycket god marmelad får man om man blandar hälften hallon och hälften vinbär, som är lämplig till fyllning i tårtor.

 

Jordgubbar inlagda i sockerlag

Man använder lämpligen konservburkar, helst av glas med skruvlock.

Kokar först en ganska tjock sockerlag, som ställs att kallna. Därefter plockar man välmogna jordgubbar, som man fyller på konservburkarna och ovanpå häller man sockerlagen varefter man sätter på locket. Dessa burkar sätts därefter i en gryta, nedbäddade i hö eller hackelse av halm. Därefter fyller man på vatten och ställer det på spisen och låter det koka sakta i en till två minuter, då burkarna är färdiga att tas upp och förvaras därefter svalt, helst i matkällare då bären håller sig hela vintern. Används som färska jordgubbar och serveras med fördel tillsammans med vispad grädde.

 

Jordgubbssylt

Man tar lika viktdelar jordgubbar och socker, sockret kokas till tunn sockerlag, som inte får vara tjock. Därefter lägger man i bären som skall ha ett uppkok, skummas väl och hälls i en skål för att stå och svalna till nästa dag. Då silar man bort lagen, som kokas en stund varefter man åter lägger i bären och låter det koka sakta tills syran gått bort, under tiden man kokar skummar man väl. Man tar bort kärlet från spisen, lägger i en knivsudd salicylsyra och låter syran blandas väl med sylten, vilken skall hällas varm på syltburkar. Nästa dag tar man vaxat papper vilket man skall klippa efter burkens form doppar pappret i konjak och trycker ner det tätt på sylten. Sist limmar man över burkarna med fuktad pergamentpapper.

 

Jordgubbssylt

Man tar lika mycket socker som bär. Kokar först sockerlag, häller lagen över jordgubbarna som får stå till nästa dag. Sila då bort lagen, koka lagen ytterligare en gång skumma den väl. Därefter lägger man bären i lagen och kokar alltsammans en liten stund. När man hällt upp sylten skaks den och skummas, till dess inget mer skum uppstår, helst skall sylten skakas tills den är kall.

 

Krusbärsgelé

En liter omogna krusbär kokas i en kvarts liter vatten och filtreras genom en tygpåse. Till 420 gram saft tar man 840 gram socker och en kvarts stång vanilj, och alltsammans får koka i fem till tio minuter.

 

Krusbärsmarmelad Grön

Omogna men fullt utvuxna finskaliga krusbär befrias från stjälkar och blommor, sköljs därefter och läggs i ett durkslag för att rinna av. Därefter kokar dem mjuka med en liten tillsats av vatten på svag värme. Därefter driver man dem genom ett durkslag, moset vägs och till varje kilo krusbärsmos tar man 750 gram socker. Under omröring kokar man samman mos och socker tills man har en geleártad fast marmelad. Medan gelén ännu är varm lägger man den i varma sten eller glasburkar. När delen kallnat binder man över burkarna med pergamentpapper eller blåsa.

 

Körsbärsmarmelad av söta körsbär

Till ett kilo mörka körsbär tar man 125 gram socker. Stjälkarna tas bort och bären koks i sin egen saft, utan tillsats av vatten på svag värme under ständig omröring, tills köttet har lossnat från kärnorna. Därefter driver man bären genom ett durkslag, blandar moset med sockret och kokar det under fortsatt omröring till en smidig marmelad, vilken man medan den ännu är varm lägger ner i värmda glasburkar. Därefter binder man över burkarna sedan de kallnat med pergamentpapper.

 

Körsbärsmarmelad av sura körsbär

Ta ett kilo fullmogna och saftiga sura körsbär och samma vikt socker. Stjälkarna tas bort och bären koks i sin egen saft utan tillsats av vatten, på svag värme under ständig omröring tills köttet helt lossnat från kärnorna. Därefter driver man bären genom ett durkslag, blandar moset med sockret och kokar det under fortsatt omröring till en smidig marmelad, vilken man lägger i varma glasburkar. När marmeladen kallnat binder man över burkarna med pergamentpapper. Marmelad av sura körsbär är finare än den av söta bär och lämpar sig utmärkt till tårtfyllnader.

 

Körsbärs och päronmarmelad

Tag ett kilo sura körsbär, ett kilo söta körsbär och ett kilo päron. Päronen skalas och skärs i fjärdedelar och befrias från kärnhusen. Körsbären rensas från stjälkar och blad och koks så länge i sin egen saft att köttet lossnar från kärnorna. Därefter driver man bären genom ett durkslag och efter detta kokar man körsbärsmassan tillsammans med päronen. Utan sockertillsats under fortsatt omröring till en smidig marmelad vilken man medan marmeladen fortfarande är varm lägger ner i värmda glasburkar, När marmeladen kallnat binder man över burkarna med pergamentpapper.

 

 

Nyponmarmelad

Nyponen måste var helt mogna, de befrias från kärnor och läggs i en skål, blandas med lite vin och får stå så länge att dom blir mjuka. Man skall röra om då och då. Därefter driver man dem genom ett fint durkslag, blandar varje halt kilo mos med 375 gram socker, tillsätter några bitar kanel och ett litet stycke stött ingefära. Moset kokas på stark värme under omröring till en smidig marmelad. Läggs i burkar som täcks väl.

 

Persikomarmelad

Ett kilo frukt till ett kilo socker. Persikorna skalas, urkärnas och drivs genom ett durkslag. Moset blandas med sockret och koks till en marmelad. Persikomarmelad har en egendomlig något bitter men angenäm smak.

 

Plommonmarmelad

Ett kilo plommon, 375 gram socker och kanderade pomeransskal efter smak. Man väljer så mogna plommon som möjligt, skalar och kärnar ur dem. För att det skall vara lättare att skala dem sköljer man plommonen med varmt vatten. Man lägger dem i en gryta och kokar dem utan vatten under omröring tills de blivit mjuka, då man driver dem genom ett fint durkslag. I detta mos blandar man sockret och kokar marmeladen under omröring och med tillsats av de i fina strimlor skurna pomeransskalen, tills marmeladen blir stadig.

 

Päron och Körsbärsmarmelad

Tag ett kilo sura körsbär, ett kilo söta körsbär och ett kilo päron. Päronen skalas och skärs i fjärdedelar och befrias från kärnhusen. Körsbären rensas från stjälkar och blad och koks så länge i sin egen saft att köttet lossnar från kärnorna. Därefter driver man bären genom ett durkslag och efter detta kokar man körsbärsmassan tillsammans med päronen. Utan sockertillsats under fortsatt omröring till en smidig marmelad, vilken man medan marmeladen fortfarande är varm lägger ner i värmda glasburkar, När marmeladen kallnat binder man över burkarna med pergamentpapper.

 

Smultron och vinbärsmarmelad

Två kilo smultron, ett kilo vita vinbär, och ett och ett halvt kilo socker. Vinbär och smultron krossas i en skål och drivs genom en hårsikt. Moset blandas med sockret och kokas under omröring tills det blir styvt. Marmeladen läggs medan den ännu är varm i värmda glasburkar vilka sedan de kallnat binds över med pergamentpapper.

Genom tillsats av vinbär får marmeladen mycket mer smak samt längre hållbarhet.

 

Smultronkräm

Över 2 2/3 liter smultron strös 240 gram fint socker och detta får stå till nästa morgon, då smultronen omrörs väl tills de helt gått sönder och passeras därefter genom en fin sikt eller tyglapp. Därefter slår man det på flaskor vilka tillsluts väl genom hartsning. Därefter sätter man dem i en gryta, fylld med hö, i kallt vatten. När vattnet kokar upp lyfter man bort grytan, men flaskorna får stå kvar tills det svalnat. Detta smaksätter man vid servering med vispad grädde

 

Smultronmarmelad

Man använder samma vikt av smultron och socker. Man spolar smultronen och då de runnit av, rörs de i en skål till mos, vilken man därefter driver genom en hårsikt och blandar med sockret. Moset kokas över svag värme under omröring, tills det tjocknar. Marmeladen läggs medan den ännu är varm i värmda glasburkar, vilka man sedan de kallnat binder över med pergament papper.

 

Vinbärsgelé

420 gram saft och 420 gram socker rörs i cirka en timme, slås i glas, då det stelnar till en gelé, kan förvaras länge.

 

Vinbärsgelé röd

Röda vinbär kokas med lite vatten och läggs för att avrinna. Man tar lika mycket socker, som vikten av saften, sätter detta på värme, och då den börjar koka skall den omröras medan man sakta häller i sockret. Då det återigen börjar koka tar man bort grytan från spisen, skinnet som då bildas ovanpå tas bort och geléet hälls snabbt i varma glasburkar.

 

Vinbärsmarmelad

Röda vinbär rensas från stjälkarna. Till varje liter bär tar man 6 centiliter vatten. Detta kokas väl och pressas genom en hårsikt. Till 400 gram av detta mos tar man 200 gram socker och 20 gram salicylsyra. Koka blandningen drygt en halv timme. Salicylsyran tillsätter man först då man tar bort grytan från värmen.

 

Vingele´

En flaska franskt vin och en flaska sherry slås i en väl rengjord kastrull tillsammans med en halv liter vatten och 75 gram gelantinblad.

 

Äppelmarmelad

Lös frukt, helst astrakaner skärs i tunna skivor, som läggs i kallt vatten och koks till mos, som sedan silas genom en hårsikt. Till två kilo tar man fem kilo socker vilket skall kokas på svag värme tills det ser klart ut, och då en droppe av detta på en tallrik hårdnar så att den kan skäras med kniv, är marmeladen färdig att slås upp i burkar och förvaras.

 

Äppelmarmelad

Ett kilo äpple och 750 gram socker. Äpplena tvättas, skärs i fyra delar och koks i lite vatten tills de blivit mjuka, då detta skall drivas genom ett durkslag. Moset blandas med sockret och koks under omröring tills det blir sylt.

 

 

 

 


*Alla recept i namnordning*Please visit some of the links below
Try out our toolbar!
Search the Web:

Din IP Adress.

AdlandPro Worlds Classifieds
Get Linked from 15,000+ sites with one click.Alf Einar Ljung